February 24th, 2009

 12:59

For en stund siden fikk jeg en mail fra en leser som hadde ganske mye på hjertet, hun sitter i elverådet på skolen sin og sammen bestemte de seg for å sende meg en mail i håp om at jeg skulle hjelpe de. Det var så smigrende at jeg har bestemt meg for at de fortjener spalteplass her hos meg. Har du en sak du brenner for, eller bare noe på hjertet som du vil si til alle som leser bloggen min, mail meg på .

Heisann, Marie Amanda!
Jeg har i lengre tid lest bloggen din, og den er nå daglig kost hos meg. Jeg skal ikke komme med kjempemasse skryt og komplimenter, for jeg regner med at du har hørt det meste før, og så blir det litt klissete når du finner ut hva jeg egentlig vil med denne e-posten  Ha meg unnskyldt, altså. Men, i alle fall, jeg er en jente som går andreåret studiespesialiserende ved Steinkjer vgs i Nord-Trøndelag, og og jeg for tiden, som de fleste andre nord-trønderske skoleelever, svært engasjert i én enkelt sak. Det har seg nemlig slik at for oss i Nord- og Sør-Trøndelag er høstferien for neste skoleår kuttet ned til snaue to dager. TO DAGER! En torsdag og en fredag. Dette er avgjort av fylkesutdanningssjef Marit Schønberg, som mener at en redusert ferie er til det beste for elevene. En av grunnene for denne endringen er det stilles spørsmål om hvorvidt det er hensiktsmessig å ta en ukes ferie på høsten, når vi har kommet så godt i gang. En annen grunn er at de har fått en del tilbakemeldinger fra foreldre av barn i barneskolen som “ikke vet hvor de skal gjøre av ungene sine”.

Jeg personlig skjønner disse foreldrene, for de fleste voksne har ikke høstferie, og heller ikke tilbud om SFO. Men, dette berører de færreste av oss på Steinkjer VGS. Vi begynner på skolen etter en to måneders lang sommerferie, og så forventes det at vi skal gå på skolen i fire måneder i strekk, fordi vi har godt av det? Den kjøper jeg ikke. Det er tydeligvis lenge siden Marit Schønberg var skoleelev. Greit nok, vi er kanskje sutrete og forvente, men vi trenger høstferien. Jeg snakker i alle fall for meg selv og andre elever ved studiespesialiserende når jeg sier dette. Før ferien blir timeplanene stappet full med prøver og innleveringer, fordi det tydeligvis virker som et passende tidspunkt. Etter høstferien venter forberedelser til heldagsprøver og andre prøver. Vi trenger en uke å samle oss på, det sier seg selv. En del bruker ferien til å ta igjen fagstoff de ikke har hatt tid til å gjort tidligere, andre forbereder seg på det kommende. Enda flere bruker ferien til, nettopp, en ferie.
Uansett, denne uka er viktig for oss. Nå kommer jeg til pointet med denne henvendelsen.

Jeg vet at du har stor innflytelse. Du har tusenvis av lesere hver dag, noe du helt klart fortjener, og jeg hadde håpet at du kunne bruke dette til å hjelpe oss, ved å kanskje reklamere litt for denne saken på bloggen din. Det hadde betydd utrolig mye!

Det har seg sånn at UMN (Ungdom Mot Narkotika) Steinkjer har startet en kampanje på opprop.no, hvor man kan signere, og dette fungerer som en underskriftskampanje. Dersom vi får nok stemmer kan vi utrette noe! Vi vil kjempe for denne ferien, og det er så utrolig viktig at folk bryr seg.

Du har jo lesere over hele landet, og om bare en liten brøkdel av disse viste medfølelse for oss hadde det monnet utrolig mye! Du aner ikke hvor stor pris vi hadde satt på det!

Jeg håper ikke du føler at jeg på en måte “bruker” deg nå, Marie, for det er absolutt ikke meningen min! Jeg respekterer deg, og beundrer deg for alt du har oppnådd, og håper du har lyst til å hjelpe meg, og resten av trønderungdommen i denne saken.
På forhånd, takk!

MVH Andréa,
engasjert elevrådsleder ved Steinkjer VGS

52 Comments »

 • TO DAGER? Herre. Alfor lite.

  Comment by Oda — February 24, 2009 @ 1:06 pm

 • Vi i Nord-Norge har stakkars bare en dag høstferie. EN DAG. To daga hadde jo vært himmelsk.

  Comment by Renate — February 24, 2009 @ 1:07 pm

 • Politikere, altså. Sleng ut linken til opprop-siden, så skal ihvertfall jeg bidra med min stemme! :)

  Comment by metallicatrollet — February 24, 2009 @ 1:08 pm

 • Dette er det latterligste jeg har hørt!

  Tip of the day: Få igang en vote

  Sett igang en avstemning på skolen, har dere nok elever mot dette valget, så er det kanskje en mulighet at deres skole kan slippe unna. Prøv også å få med dere skolens ledelse.

  Dere har ihvertfall min stemme!

  Lykke til ;)

  Comment by Robin A — February 24, 2009 @ 1:31 pm

 • På høgskolen har vi hverken høstferie eller vinterferie. Har egentlig aldri syntes dette har vært et problem:)

  Comment by Linemor:) — February 24, 2009 @ 1:32 pm

 • Haha så teit å fjerne ferien. Personlig hadde jeg lett boikotta de 3 resterende dagene. Jeg hadde tatt meg ferie akkurat når det hadde passa meg :)

  Glad jeg er ferdig på skolen :D

  Comment by Fredrik — February 24, 2009 @ 1:57 pm

 • Vi på østlandet har vel omlag 1 uke eller litt over 1 uke høstferie. Så litt sykt at det er så store forskjeller rundt om i Norge.

  Comment by Silje — February 24, 2009 @ 2:15 pm

 • supert. jeg begynner på studiespesialisering neste år, og jeg bor i Trondheim. men jeg skal gå på privatskole, er det sånn på dem også?

  Comment by Lena — February 24, 2009 @ 2:27 pm

 • Jeg skjønner godt at elevene har lyst på en høstferie som er lenger enn to dager, men dere må også tenke på at det ikke fins NOEN andre som har like mye ferie som norske elever har. Juleferie på to uker, sommerferie på to måneder, vinterferie, påskeferie OG noen røde dager i året (som for eks 17.mai) da dere også har ferie. Er ikke det nok? Seriously? Jeg har selv gått på skole i tre forskjellige land, og synes dere klager altfor mye, til å ha SÅ mye frihet og lite disiplin på skolene, og SÅ mye ferie. Jeg veit jeg jeg høres ut som en skikkelig "nerd" nå, jeg hadde nok ikke blitt så glad for kortere ferie selv, men jeg hadde faktisk tålt det. For de "dumme" politikerne som dere kaller dem, gjør det faktisk for deres beste. dere tar ikke skolen seriøst nok. Og som det ble skrevet i den artikkelen, jeg tror ikke det er så mange som bruker høstferien sin(eller en annen ferie) på å gjøre lekser og drive med skoleting. Det er et fåtall isåfall! Så før dere velger å støtte den saken, du også Marie, tenk litt over det! Tenk på hvorfor myndighetene vil gjøre det. Det er ikke fordi de vil være slemme. Husk at norske elever ligger nederst på lister over hele verden når det gjelder bra karakterer osv. Er det slik dere vil representere landet deres?

  Forresten, det jeg er ENIG med dere om er forskjellsbehandlingen mellom skolene. Alle bør ha like lang/kort ferie!:)

  Ferzaneh.

  Comment by FM — February 24, 2009 @ 3:16 pm

 • metallicatrollet; det har jeg ikke fått enda :)

  Comment by Marie Amanda — February 24, 2009 @ 3:20 pm

 • Jeg skriver i hvertfall under på dette :) Stakkars folk. 2 dager høstferie, hva er det da?

  Comment by Charlotte — February 24, 2009 @ 3:28 pm

 • Ehehehe, hvorfor klage på det? Her i Nord-Norge har vi (som sagt tidligere) bare 1-2 dager høstferie og vi har aldri hatt noe lengre høst-ferie enn det:p Og det er akkurat nok tid til å få samlet seg på:) Dessuten har alle like mye fri, men det er nårtid disse dagene blir brukt som er forskjellig;o

  Comment by Caroline — February 24, 2009 @ 3:39 pm

 • Utrolig bra at du la det ut snuppis:)

  Comment by Karoline — February 24, 2009 @ 3:43 pm

 • Carloine; Javel, men jeg synes at det var tøft å sende en mail :)

  Comment by Marie Amanda — February 24, 2009 @ 3:43 pm

 • sv: Hyggelig å høre :) Selvom jeg bare slang på meg noe shabby, haha

  Comment by MADELEINE — February 24, 2009 @ 3:57 pm

 • To dager,hehe. Vgs er hardt,man fortjener høstferie!

  Comment by Gina — February 24, 2009 @ 4:10 pm

 • nå har jeg ikke fulgt med helt, er dette bare for videregående eller ung.skole også? uansett: om det er bare i nord- og sør-trøndelag dette gjelder akkurat nå, bør andre skoler også få det. det er vel ikke bare trøndelag sin skyld at norske skoleresultater er så dårlige? og det er mange som har en hel haug med lekser og så skal man bare få to dager ferie?  jeg feks, jeg blir utrolig sliten av en skoledag, og det er det sikkert mange andre som blir også, så jeg skjønner de som vil ha tilbake høsteferien sin!  man trenger å samle seg, ellers blir det jo bare enda værre med norske skoleresultater! nei søren, dette er irriterende.

  Comment by karianne — February 24, 2009 @ 4:14 pm

 • Her i nord har vi bare 1dag høstferie..

  Comment by Siril — February 24, 2009 @ 4:17 pm

 • 2 dager høstferie! Det er jo ingenting! Allikevel må jeg si meg litt enig med Ferzaneh. Selvom, jeg er evig glad for min ukes høstferie :)

  Comment by Charlotte K. — February 24, 2009 @ 4:36 pm

 • Grunnen til at Nord-Norge har kort/ingen høstferie er jo at det dere har lengre ferie en annen ferie. Herregud, selvfølgelig fortjener trønderne lik ferie som resten av landet. De får jo ikke akkurat igjen ferien fra høstferien som nordlendingene, så ha litt medfølelse dere fra nord! :)

  Comment by anonym — February 24, 2009 @ 5:00 pm

 • Ja, ikke sant!

  Comment by MADELEINE — February 24, 2009 @ 5:01 pm

 • Sykt..

  Comment by Uncovered — February 24, 2009 @ 5:02 pm

 • engelsk menn har mer fri !! tro du meg ! jeg går på skole i england, de har sommerferie juni juli august (begynner 21 sept) åså har de juleferie fra 10 desember te 25 januar,åså 2 uker påskeferie.. 

  Comment by cathrine — February 24, 2009 @ 5:22 pm

 • Elevrådsrepresentanten får det til å høres ut som de har tenkt til å bare kutte ut de tre andre dagene, men de får jo i stedet tre dager ekstra sommerferie. Sånn har det vært her i Nord-Norge i mange år. Jeg synes ikke det er en god løsning å bare ha to dager høstferie, ettersom at tre dager ekstra sommerferie gjør liten forskjell etter to hele måneder med ferie.

  Jeg har ikke, i løpet av 17 år på skole, dødd av å ha to dager høstferie, men jeg mener likevel ikke det er den beste løsningen.

  Comment by Malin — February 24, 2009 @ 5:33 pm

 • Herregud.. 1-2 dager?? Det er jo bare helt sykt.. Dere har hvertfall min stemme om lengre ferie!

  Comment by Kristin — February 24, 2009 @ 5:48 pm

 • Huff, to dager bare..

  Comment by Mira — February 24, 2009 @ 5:53 pm

 • Vi har hadde to dager ferie i år vi også, og årene før har vi hatt tre. Så det er ikke så mye å skryte av! :P

  Comment by Line — February 24, 2009 @ 6:06 pm

 • 2 dager, stakkars folk!
  Jeg hadde aldri klart å gått 4 månder i strekk uten en ukes ferie, men blir sliten og man trenger den ukes ferien til å ta det inn igjen. Jeg forstår godt at de trenger å få bort dette forslaget. Jeg hadde ikke orket mer hadde jeg fått så lite ferie fra skolen. Studiespesalisering er spesielt hardt, med mye prøver å innleveringer osv, og da trenger man å ha en ferie å glede seg til!

  stå på, jeg støtter dere! :)

  Comment by Marthe — February 24, 2009 @ 6:15 pm

 • 2 dager, stakkars folk! Jeg hadde aldri klart å gått 4 månder i strekk uten en ukes ferie, men blir sliten og man trenger den ukes ferien til å ta det inn igjen. Jeg forstår godt at de trenger å få bort dette forslaget. Jeg hadde ikke orket mer hadde jeg fått så lite ferie fra skolen. Studiespesalisering er spesielt hardt, med mye prøver å innleveringer osv, og da trenger man å ha en ferie å glede seg til! stå på, jeg støtter dere! :)

  Comment by Marthe — February 24, 2009 @ 6:16 pm

 • Har du linken til underskriftskampanjen? :)

  Comment by Ellen — February 24, 2009 @ 7:43 pm

 • På skolen min får vi beholde høstferien til neste år, men til gjengjeld må vi gå på skolen til lille julaften. Det er kjipt.. De kunne tatt av sommerferien. Den er mer enn lang nok :-)

  Comment by Hilde — February 24, 2009 @ 7:58 pm

 • Fælt så mange som syter over at vi norske elever har det så godt og kjempe masse ferie og blabla. Selvfølgelig kjemper man for å få det bedre når halvparten av landet man bor i har det bedre.

  Comment by Isabella — February 24, 2009 @ 8:06 pm

 • Latterlig! Jeg har signert jeg :D

  Comment by Julie — February 24, 2009 @ 8:27 pm

 • Thank you :) i like your blog too!

  Comment by P.P — February 24, 2009 @ 8:49 pm

 • Jeg bor i Trondheim og er vant med å ha høstferie. Jeg trenger alle de feriene jeg har for å greie meg igjennom skolen. At vi plutselig ikke skal få høstferie i år er helt latterlig. Jeg trenger den ferien! Og ja, det er for alle skoler i trøndelag, til og med privatskoler.  

  Comment by Ia Karita — February 24, 2009 @ 9:05 pm

 • Det er jo helt frakt at de skal snevre inn ferien til kun to dager… Hadde ikke jeg hatt alle de feriene jeg nå har, hadde jeg ikke vært i stand til å gå på skole - vi har krav på litt fritid!!

  Comment by vanja — February 24, 2009 @ 9:34 pm

 • Skjønner ikke hva alle snakker om. Er de ikke klar over at man får igjen feriedagene? Om ikke i høstferien , så to ekstra dager senere. Eller har jeg misforstått?

  Comment by Anna — February 24, 2009 @ 10:55 pm

 • Det der er helt respektløst etter min mening. At vi har godt av mer skole om høsten er feil, det er et tidspunkt der alle er slitne og trenger sårt ferien. Høsten er dyster og tung nok fra før, om ikke høstferien ble borte og. Jeg skriver under! La ferien bli!

  Comment by Lena — February 25, 2009 @ 12:15 am

 • Jeg blir litt paff når jeg leser mange av kommentarene her. Dere syns VGS er tungt? masse lekser og innleveringer og 4 måneder skole! huffameg..
  Jeg tror og håper mange av dere skal gå videre på høyskoler eller unviversitet når dere er ferdig med VGS, og der får man hverken høst eller vinterferie. Pluss at det er mye mer jobbing. Dere kommer jo til få få helt sjokk når dere  er ferdig med skolen og kommer ut i arbeidslivet.. Jeg husker da jeg gikk på ungdomsskolen kunne vi velge om vi ville være på skolen i høst eller vinterferien, for så å ta fri senere. De fleste valgte faktisk å bli. Jeg tror dere er sure bare fordi noe ble bestemt uten at dere hadde noe å si om det. Bruk alt dette engasjementet på å få gode karakterer istedenfor! ;)

  Comment by Rati — February 25, 2009 @ 10:57 am

 • Gled deg til Høgskolen sier jeg bare… der han man verken høstferie eller vinterferie, og 10 ganger så mye pensum å gå igjennom. Get over it!

  Comment by Camilla — February 25, 2009 @ 3:23 pm

 • Her er linken til underskriftskampanjen: http://www.opprop.no/opprop.php?id=h%C3%B8stferie

  Ser mange sier vi får de tre dagene i en annen sammenheng, noe vi er klar over. Men jeg lurer på hva som er vitsen med å ha tre dager lengre sommerferie? Eller hva er poenget i å flytte disse dagene så vi har tre dager mer ferie i vårterminen, der vi allerede har vinterferie, påskeferie, og de "røde" dagene i mai?

  Å beholde høstferieuka er viktig for oss trønderungdommen. Håper derfor at så mange som mulig skriver under på oppropet og støtter oss i vår protest mot politikernes forslag.

  Comment by Elin — February 25, 2009 @ 5:39 pm

 • Vi som gåt høyskole har ikke vinterferie i det hele tatt. Vi har sommerferie. Jula er "hjemme-studietid".

  Comment by Sara — February 25, 2009 @ 10:51 pm

 • Uhørt. Jeg skjønner ikke hva disse politikerne driver med til tider. Start en underskriftskampanje ja. Og jeg lover at du også har min stemme.

  Comment by Malin — February 26, 2009 @ 2:29 pm

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Navigasjon